Cytuj:
...tutaj zapomiałem że trzeba płynnie do końca robić łuk i tym podobne...
nie wiem w którym roku zdawałeś, ale od 15 lat na kat. C masz jedną korektę, czyli możesz zatrzymać się podjechać do przodu, jak nie uda Ci się to zrobić (o ile nie najedziesz na linię lub nie poptrącisz pachołka), masz drugie podejście.
na kat. C+E od dawna masz 5 minut na łuk. nieskończoną ilość poprawek, czyli: do przodu jedziesz 30 sekund, do tyłu 50 (jak potrafisz), więc zostaje Ci ponad 3 minuty, czyli jeżeli nie zrobiłeś łuku najeżdżając na linię lub potrącając pachołek albo nie zmieściłeś się w 5 minutach robiąc 12 korekt, to po prostu z tą przyczepą nie potrafisz cofać i to jest prawda jakbyś nie zaprzeczał.
przy zatrzymianu miałeś możliwość sprawdzenia raz, a od września tamtego roku nieskończoną ilość razy, byle zmieścić się w tych pięciu minatach.
nie zgadzam się z tym, że
wszyscy instruktorzy uczą tylko do egzaminu.
na kat. C masz 30h, na kat. C+E 25, ale trasy egzaminacyjne już znasz, na kat. D 40 lub 60, biorąc pod uwagę umiejscowienie WORD-ów (są w miastach, gdzie zakazy tonażowe skutecznie ograniczają obszar egzaminu), nauczenie jazdy po trasach egzaminacyjnych zabiera 1/3 czasu, średnio pojętnego i w miarę zaangażowanego kursanta.
poza tym jest mnóstwo czasu aby nauczyć coś jeszcze, ale zależy to od dwóch rzeczy:
1. chęci instruktora i jego umiejętności,
2. chęci kursanta, z których większość chce aby im tylko wpisywać godziny, bo nie mają czasu, bo coś tam i coś tam.
natomiast co do egzaminów kiedyś:
1. nie wiem czy znaleźliby się chętni dzisiaj na kurs autem w którym nie ma ogrzewania z prawdziwego zdarzenia (jeździło się w kurtce, szaliku i rękawicach), a co za tym idzie nie było klimatyzacji i przy dzisiejszej pogodzie miałeś w środku gdzieś 60 stopni.
2. samochody wtedy miały skrzynie bez synchronizacji i dla dzisiejszych kursantów nauka zmiany biegów do góry zajęłaby połowę kursu i nie wiem czy zdążyliby nauczyć się redukować.
3. C+E uczyłeś się jeździć i zdawałeś na przyczepie z przednią osią kierowaną, wyższa szkoła jazdy. a godzin było tyle samo co dzisiaj.