Cytuj:
ja tylko piszę to co mnie uczyli i tego się trzymam...
wydawało mi się, że kierowca powinien samodzielnie przeczytać kodeks.
jak zawsze mówię: przekaz słowny jest najlepszy do podań, bajek i legend. prawa uczymy się z tekstów źródłowych - dzienników ustaw (kodeksu).
reasumując wygląda to tak:
1. przednie światła przeciwmgłowe nie mają tak wyraźnej granicy ich zastosowania jak tylne. przepis mówi w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza itp. jednak różni kierowcy różnie to interpretują.
2. istnieje jeszcze inna przyczyna - kierowca pojazdu ciężarowego siedzi dużo wyżej i w przypadku mgły takiej trzymającej się przy ziemi dla niego (patrzącego z góry) nie jest to utrudnienie, natomiast dla kierowcy samochodu osobowego siedzącego nisko - jest to jazda w mleku.
3. nawet w przypadku normalnej mgły wyższy punkt obserwacji bardzo ułatwia jazdę. więc to co dla kierowcy pojazdu osobowego jest utrudnieniem dla kierowcy ciężarówki nie zawsze.
4. część kierowców pojazdów ciężarowych posiadanie wyższych kategorii prawa jazdy kojarzy z misją edukacyjną dla innych bez próby zrozumienia ich.
natomiast ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nadużywanie świateł przeciwmgłowych przednich jest dużo rzadsza, poza tym w części pojazdów (Ford Fusion) te światłą są symboliczne.
dużo bardziej uciążliwe i niebezpieczne jest nadużywanie świateł przeciwmgłowych tylnych, zdarza się to częściej, bardziej rażą i sprawiają że światła hamowania STOP są mniej widoczne.